П`ятниця, 29.03.2024, 16:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід


Меню сайту




Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
Які розваги Вам до вподоби?
Всього відповідей: 58
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

































Головна » 2010 » Січень » 6 » "Аватар" украли...
09:29
"Аватар" украли...
аватар фото
За словами 76-річного фантаста, сюжет картини, яка підкорила вже мільйони глядачів, взятий зі знаменитого циклу романів «Світ полудня», що вийшов у середині 60-х років.


Письменник Борис Стругацький звинуватив режисера «Аватара» Джеймса Камерона в плагіаті.
За словами 76-річного фантаста, сюжет картини, яка підкорила вже мільйони глядачів, взятий зі знаменитого циклу романів братів Стругацьких «Світ полудня», що вийшов у середині 60-х років.


- Американці «запозичили» нашу ідею, - каже Борис Натанович. - Це дуже неприємно. Але не судитися ж мені з ними?

У всіх інтерв'ю, які режисер Джеймс Кемерон дав після початку тріумфальної ходи свого «Аватара» по планеті, він стверджує: сценарій картини був написаний ним особисто ще в 1995 році. Розповідаючи про це, творець «Титаніка», м'яко кажучи, лукавить: планета Пандора з фільму «Аватар» з усією її флорою і фауною з'явилася трьома десятиліттями раніше в циклі романів «Світ полудня» братів Стругацьких.

Ось так описується створений Стругацьким світ Пандори в літературних енциклопедіях: «Пандора - популярний курорт планетарного масштабу. Більша частина її вкрита джунглями, повними небезпечної неземної фауною кшталт ракопауков і тахоргов. За деякими відомостями, в пандоріанскіх лісах співіснують принаймні два гуманоїдні цивілізації. Не дивлячись на нелюдські зусилля служб безпеки, щороку на Пандори гинуть і калічаться десятки людей ».

«Аватар» ніби ілюструє книги Стругацьких. Наприклад, у романі «Турбота» на Пандори потрапляє і поселяється в аборигенів біолог Михайло Сидоров. У фільмі Сидоров перетворюється на морського піхотинця Джейка Саллі. У книгах Стругацьких корінні жителі планети нагадують собак, у фільмі - кішок. Сам Кемерон одного разу назвав свій фільм «пригодою в джунглях з екологічним підтекстом, що виходять на міфічний рівень оповіді».

- Ми створили цілий світ, цілу екосистему з фантасмагоричних рослин та істот, і місцевих жителів з багатою культурою і власною мовою, - розповідає режисер журналістам. - Джерелом натхнення для сценарію служили книги наукової фантастики, прочитані в дитинстві.

І якщо про романи Едгара Райса Берроуза як вихідний матеріал Кемрон все ж згадав, то про знаменитого «Світі полудня» Стругацьких він не сказав ні слова. 76-річний письменник, дізнавшись про це, лише сумно усміхається.

- На фільм, швидше за все, не піду, - каже Борис Натанович. - Хоча було б цікаво, що в Голлівуді зробили з нашої ідеї.




Переглядів: 1017 | Додав: dilovagorodenka
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024