П`ятниця, 26.04.2024, 07:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід


Меню сайту




Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Наше опитування
Які розваги Вам до вподоби?
Всього відповідей: 58
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

































Головна » 2010 » Листопад » 30 » Президент України Віктор Янукович ветував 30 листопада проект податкового кодексу
20:52
Президент України Віктор Янукович ветував 30 листопада проект податкового кодексу

янукович кодекс ветував
Президент України Віктор Янукович пішов назустріч підприємцям, які вимагали від нього ветувати скандальний Податковий кодекс, і доручив уряду підготувати новий варіант документа.
Влада прагне якомога швидше прийняти кодекс з тим, щоб уже в грудні на його основі був прийнятий бюджет 2011 року. Тим не менш, залишається відкритим питання, чи задовольнить бізнес нова редакція Податкового кодексу.

Психологія мас

Акції протесту проти Податкового кодексу почалися ще до того, як він був прийнятий парламентом 18 листопада. Підприємці вважають, що в нинішній редакції кодекс знищить малий і середній бізнес.

Після невеликої розкачки люди з 22 листопада стали масово виходити на вулиці українських міст. Як і під час «помаранчевої революції» 2004 року головним місцем проведення мітингів стала площа Незалежності в Києві.

Підприємці вимагають від президента накласти вето на ненависний їм Податковий кодекс.

Спочатку учасники акації не висували будь-яких політичних вимог і навіть припиняли будь-які спроби політиків очолити їх рух. Єдиним політиком, кому дозволили виступити на майдані, була екс-прем'єр, нинішній лідер опозиції Юлія Тимошенко. Вона потримала підприємців у їх ініціативи домагатися припинення повноважень президента у разі підписання ним Податкового кодексу.

Пізніше в середовищі протестуючих проявилися прихильники відставки уряду і розпуску Верховної Ради, проте вони не мали особливого впливу на основну масу.

Київське чаювання

Адміністрація президента спочатку зайняла вичікувальну позицію. Спочатку вона просто не реагувала на те, що відбувається, потім, коли робити вигляд, що нічого не відбувається, більше було не можна, підприємців запросили на переговори, під час яких їм повідомили, що, виявляється, документ на підпис президенту просто не надходив, відповідно, ні підписати , ні ветувати його він не може.

Але найбільш вдалим іміджевим ходом президента стало його відвідування платочная містечка протестуючих на площі Незалежності в минулу суботу. Янукович попив чаю в одному з наметів і заявив, що може цілком накласти вето на Податковий кодекс.

Опозиція назвала вето Податкового кодексу перемогою. У такому ключі висловився перший заступник лідера фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем'якін. Він також запропонував створити робочу групу з розробки нової редакції Податкового кодексу, до якої увійшли б представники бізнесу.

Колишній соратник Кожем'якіна Олег Ляшко (нещодавно він був виключений з фракції «БЮТ-Батьківщина») був більш стриманий в оцінці рішення президента. За його словами, про перемогу можна буде говорити лише в тому випадку, якщо новий варіант кодексу врахує побажання підприємців.

Правляча Партія регіонів хоче якомога швидше прийняти оновлений Податковий кодекс.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що президент доручив уряду підготувати поправки до даного документу вже до нинішнього четверга. Він також уточнив, що у глави держави виникли питання до 11 напрямками кодексу.

Єфремов вважає, що в четвер парламент може проголосувати за новий Податковий кодекс і направити його на підпис президенту.

Він зазначив, що з прийняттям Податкового кодексу можна буде почати роботу над державним бюджетом на 2011 рік.

Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін упевнений, що президент підпише нову редакцію Податкового кодексу відразу ж, як тільки вона буде прийнята парламентом.

«Такі короткі терміни, які дав президент на доопрацювання кодексу, - вони об'єктивні. Влада будуть змушені прийняти кодекс, оскільки приймати потрібно бюджет. А проект бюджету ще навіть не обговорювалося, існує ризик, що будуть проблеми з наповненням бюджету в перші місяці наступного року », - сказав експерт РІА Новини.

Компроміс не для нас

Рішення президента ветувати Податковий кодекс пов'язано з його прагненням зменшити соціальну і політичну напруженість, вважає глава правління Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко.

При цьому, на думку політолога, йти на політичні поступки і відправляти у відставку уряд (або його економічний блок) Янукович не буде, хоча можливі окремі звільнення.

«Йти на політичні поступки президент не буде. Хоча б тому, що це буде сприйматися як капітуляція перед підприємницьким майданом ", - сказав Фесенко РІА Новини.

Він також переконаний, що нова редакція кодексу не врахує всіх вимог протестуючих.

Газізуллін з Міжнародного центру перспективних досліджень вважає, що президент зробить послаблення по декількох істотним пропозиціям підприємців.

«Зокрема, щодо річного обороту виручки, з якої починається посилення оподаткування, можливо, не дозволять посилити повноваження податкової адміністрації», - сказав експерт.

Тим часом, в середовищі обурених підприємців звучать заклики не йти на поступки влади.

Так, на сайті національної координаційної ради підприємців Україні та акції проти Податкового кодексу розміщено заяву, в якій мовиться, що потрібно не вносити зміни до прийнятого Податковий кодекс, а розробляти новий документ.

Організатори акції у зв'язку з цим звуть всіх своїх прихильників на майдан 2 грудня, коли, як передбачається, парламент буде знову розглядати оновлений Податковий кодекс.

Враховуючи роз'єднаність учасників акції підприємців, зараз важко сказати, яка кількість підприємців поділяють таку точку зору. Тепер все буде залежати від того, чия візьме - тих, хто вийшов захищати свій бізнес, або тих, хто вирішив використати акцію підприємців для розхитування політичної стабільності в країні, якою так пишається нинішня влада.





Переглядів: 743 | Додав: dilovagorodenka | Теги: податковий кодекс
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024