Бізнес план: як відкрити прибутковий ресторан
Якби ресторан відкривали заради того, щоб просто
попоїсти, то всі фаст-фуди з їх хот-догами, тостами та гамбургерами давно б
розорились. Натомість, ресторан дає своїм відвідувачам дещо більше, ніж просто
подолання відчуття голоду. Скласти гарний
бізнес план ресторану якраз і означає врахувати та використати ту «фішку»,
яка відрізняє ресторан від інших закладів харчування.
В основному, ресторани асоціюються у людей із
розкішшю. Пообідати чи повечеряти в дорогому ресторані - все одно, що проїхатись
в люксовому автомобілі, типу лімузина чи седані преміум-класу.
Але ресторани можна ще й порівняти із соціальними
мережами. Якщо Ви помітили, то в соціальних мережах люди об’єднуються в певні
групи за певними ознаками, які є для них спільними. Те ж саме можна вчиняти для
ресторанів. Створіть ресторан, який буде цікавий певній категорії людей.
Наприклад, Ви можете написати бізнес план ресторану для молодих одружених пар, котрі
мають дітей. Таким людям хочеться відвідати якийсь із подібних закладів, але
виникає проблема: "з ким залишити своїх дітей". Адже батьки і друзі не завжди
можуть чи хочуть допомогти вирішити це питання.
Однією із головних частин вашого бізнес плану
ресторану повинна бути організація піар-компаній. Потрібно передбачити
проведення певних заходів, котрі будуть сприяти розповсюдженню позитивного
іміджу Вашого закладу. Це може бути мистецький захід: зустріч із артистами,
художниками, письменниками. Також, дуже популярним є показ новинок зі світу
моди.
Із фінансових витрат Вам потрібно врахувати
наступні:
-
витрати
на оренду приміщення;
-
витрати
на посуд;
-
фонд
заробітної плати;
-
реклама
та промоушен;
-
витрати
на продукти;
-
меблі
та устаткування;
-
програмне
забезпечення для ведення бухгалтерії.
Успішно розроблений бізнес план ресторану може
окупитись через 2-3 роки. Але для того, щоб писати гарні бізнес-плани
ресторанів, було б не зайвим почитати відповідну літературу, наприклад, "Ресторан для чайників"
Джерело: |